Gemeente Haarlemmermeer heeft de vergunningen voor Zonnepark Hoofdweg en Zonnepark Vijfhuizerweg afgegeven. Aan de vergunning is een participatie- en beoordelingstraject vooraf gegaan van 2 jaar. De twee zonneparken zijn een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. Naast de opwek van duurzame energie is er op de velden ook ruimte voor biodiversiteit, natuur en landschap.
Opwek groene stroom gelijk aan het jaargebruik van 12.000 huishoudens
Het doel van de gemeente Haarlemmermeer is om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dit te behalen moet de gemeente naast energiebesparing en zonnepanelen op daken ook een stukje vervullen met behulp van zonneparken. De gemeente heeft één gebied aanwezen waar in de Haarlemmermeer zonneparken ontwikkelt mogen worden. Dit is het gebied rondom het banenstelsel van Schiphol (het zogeheten ‘Zonnecarré), door de gemeente aangewezen in 2021. Het doel van de gemeente is om hier 300 hectare aan zonneparken te realiseren voor 2030. De zonneparken van TPSolar dragen bij aan deze doelstelling. Op ongeveer 20 hectare komt een hoeveelheid van bijna 60.000 zonnepanelen. De hoeveelheid stroom die de zonneparken gaan produceren, komt overeen met het verbruik van bijna 12.000 huishoudens.
Ontwikkelt volgens de spelregels van de gemeente
Om de aanleg van zonneparken in goede banen te leiden heeft de gemeente duidelijke voorwaarden en spelregels omschreven in het ‘Beleidskader Zonneakkers’, ‘Beleidskader lokaal eigenaarschap in zon- en windprojecten’ en het ‘Beeldkwaliteitsplan Zonnecarré’. De zonneparken van TPSolar voldoen aan deze spelregels. Zo zijn omwonenden betrokken bij de plannen voor de zonneparken en kunnen zij daar ook van meeprofiteren. Er wordt onder andere een omgevingsfonds opgericht voor de bewoners uit het gebied, waarin jaarlijks een deel van de inkomsten van de stroom wordt gestort. TPSolar is een Nederlands familiebedrijf en is gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer, in Lijnden. Daarmee zijn wij de lokale zonnepark ontwikkelaar en dus ‘buren’ van deze zonneparken.
Ruimte voor natuurontwikkeling en biodiversiteit
Tussen de zonnepanelen en om het zonnepark heen is veel vrije ruimte die niet gebruikt wordt voor de installatie. Het totale plangebied van Zonnepark Hoofdweg is bijvoorbeeld 22 hectare groot, waarvan maar 11 hectare wordt ingezet voor zonnepanelen. De overige 11 hectare wordt ingezet voor de landschappelijke inpassing. Zo is er op beide zonneparken ook ruimte voor natuurontwikkeling en biodiversiteit. Hoe? Onder andere dankzij:
- de aanleg van 10 hectare (ongeveer 20 voetbalvelden) aan kruidenrijk/bloemrijk grasland voor wilde bijen, vlinders en vele andere bloem bezoekende insecten;
- het aanplanten van honderden meters aan nieuwe struweelsingels (landschappelijke hagen). Deze ontnemen niet alleen volledig het zicht op het zonnepark, maar bieden ook voedsel en schuilmogelijkheden voor verschillende soorten dieren.
- het realiseren van natuurvriendelijke oevers/watergangen. In de ondiepe oeverzones zullen veel planten en dieren zich kunnen vestigen, zowel land- als waterdieren.
- Specifieke landschappelijke maatregelen voor de hermelijn en andere kleine marterachtigen, zoals takkenrillen, marterhopen en tientallen hagen met bes- en nootdragende soorten. Hiervoor zijn ook al de benodigde natuurvergunningen afgegeven door de provincie Noord-Holland.
SDE-Natuurinclusief zonnepark
Een zonnepark kan op dit moment niet gerealiseerd worden zonder de SDE-subsidie. Eerder kondigde toenmalig minister Rob Jetten al aan dat er binnen deze subsidieregeling een nieuwe categorie zou komen voor zonneparken die rekening houden met natuur (natuurinclusief). Er zijn verschillende eisen waar een natuurinclusief zonnepark moet voldoen. Een zonnepark komt slechts in aanmerking voor de natuurinclusieve subsidiecategorie als alle eisen in de vergunning zijn opgenomen. In 2024 was dit nog een optie, in 2025 is het verplicht voor alle zonneparken die in aanmerking willen komen voor subsidie. Zonneparken Hoofdweg en Vijfhuizerweg hebben een SDE-aanvraag voor een natuurinclusief zonnepark ingediend. Hiermee zijn het dus officieel Natuurinclusieve zonneparken!
De voorlopige planning is om in 2026 te starten met de aanleg van het zonnepark. De bouw zelf zal ongeveer een halfjaar duren.