Logo

TPSolar krijgt subsidie toegekend voor 145 megawattpiek aan zonnepark-projecten

TPSolar krijgt via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie 2024 (SDE++ 2024) subsidie toegekend voor 7 zonneparken verspreid over Nederland. Met de toekenning van de subsidie komt de bouw van de zonneparken weer een stap dichterbij.

Zeven zonneparken

De zeven zonneparken waarvoor TPSolar subsidie heeft ontvangen, liggen verspreid over Nederland. Samen hebben zij een vermogen van 145 MWp. Ter illustratie, dit is genoeg groene stroom voor ongeveer 50.000 huishoudens. Bij vrijwel alle projecten wordt, op termijn, ook een energieopslagsysteem (een batterij) gerealiseerd. Deze projecten dragen op deze manier bij aan de klimaatdoelstellingen en om Nederland te voorzien van betrouwbare, duurzame energie.

Natuurinclusieve zonneparken

Het was voor het eerst dat er in de SDE-regeling een aparte categorie was voor zonneparken die rekening houden met natuur (natuurinclusief). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet het zonnepark aan verschillende eisen voldoen. Zo moet er een inrichtings- en beheerplan opgesteld zijn dat gericht is op het behouden en versterken van de bodem-, water- en ecologische kwaliteit. Vijf van de zeven zonnepark-projecten zijn volgens deze principes ontwikkelt. Doordat de subsidie is toegekend zijn het dus officieel natuurinclusieve zonneparken. De andere twee zonneparken bevinden zich op een voormalige vuilstort waarbij er dus op een andere manier al sprake is van multifunctioneel ruimtegebruik.

Wat is de SDE++?

De SDE++-regeling is opgezet om de productie van duurzame energie te stimuleren en richt zich op technologieën die de uitstoot van CO2 verminderen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft deze regeling in het leven geroepen om te voldoen aan de klimaatdoelen van Nederland. Projecten variëren van grootschalige zonneparken tot kleinere installaties op bedrijfsdaken, maar ook wind en CO2-opslag projecten.

Het subsidiebedrag dat beschikbaar wordt gesteld via de SDE++-regeling is bedoeld om het verschil in kosten tussen fossiele energie en duurzame energie te overbruggen. Hierdoor wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren in duurzame energieprojecten. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de hoogte van de energieprijs.

De SDE++ subsidie is een zogeheten exploitatiesubsidie. Dit houdt in dat de subsidie verleend wordt tijdens de periode dat de installatie in gebruik is, de exploitatieperiode. Er zit een maximale periode van 15 jaar aan. De hoogte van de SDE verschilt gedurende deze 15 jaar, doordat ook de energieprijzen veranderen. Als de energieprijzen hoog zijn, wordt er geen SDE uitgekeerd.