Logo

In beeld: Dirk Geenen, schaapherder Zonnepark Uden

Dirk werkt al sinds 2018 samen met TPSolar en begeleidt samen met Lynn, één van zijn enthousiaste bordercollies, de schapen op Zonnepark Hoogveld-Zuid. Zijn bedrijf Natuurgrazers Landschapsbeheer is gevestigd in Vorstenbosch; op slechts een steenworp afstand vanaf het zonnepark in Uden.

Circa 100 Kempische Heideschapen van Natuurgrazers Landschapsbeheer grazen twee á drie keer per jaar een aantal weken op Zonnepark Hoogveld-Zuid. Door een aantal hectare van het zonnepark af te rasteren, worden er enerzijds stukken intensiever begraasd en krijgen andere stukken juist meer de ruimte. Op deze manier wordt niet alles op gelijke hoogte “gemaaid”, maar krijgt juist de flora en fauna in dit gebied de kans zich verder te ontwikkelen. Duurzaamheid en het leggen van ecologische verbindingen is waar het om draait bij Natuurgrazers Landschapsbeheer.

Al voorafgaand aan de aanleg van Zonnepark Hoogveld-Zuid is TPSolar bij ons op bezoek geweest. Al snel merkte ik dat TPSolar niet alleen zonne-energie wilde opwekken, maar dat zij ook iets wilden doen voor de flora en fauna in het gebied. De combinatie natuur en duurzame energie trok mij enorm aan en al snel heb ik laten blijken dat wij graag een samenwerking aangingen voor het onderhoud/beheer van het zonnepark. Doordat we aan de voorkant betrokken werden bij de aanleg van het zonnepark, zijn er ook enkele praktische zaken meteen goed opgepakt waardoor het onderhoud voor de toekomst ook goed uitvoerbaar was. Zo zijn bijvoorbeeld de panelen iets hoger van de grond geplaatst, zodat de schapen zich makkelijk eronderdoor kunnen bewegen zonder zich te verwonden.

Na een jaar is op een gedeelte van het perceel wat eerst een akker was en in samenwerking met de sVLU (de natuurvereniging in Uden), zelfs nog een kruidenrijkmengsel ingezaaid tussen de panelen. Ook zijn er door TPSolar meerdere bijenhotels geplaatst. Dit alles om de biodiversiteit te verhogen.

Nu we 3 jaar verder zijn zie je de eerste resultaten van de aanpak van TPSolar in combinatie met het duurzame beheer met behulp van onze schapen. In de zomer staan de kruiden volop in bloei en zorgen deze voor voldoende voedsel voor de vele insecten die daar weer op af komen. De vele insecten, vogels en zoogdieren in het zonnepark zijn het bewijs dat we goed op weg zijn. Natuur is een proces van de lange adem, maar het is altijd mooi om te zien hoe snel alles reageert als je alleen al een paar kleine aanpassingen doet.

De eerste paar jaar zou dat misschien nog kunnen ja, maar je ziet de vegetatie op een gegeven moment veranderen en schraler worden. Dan moet je eigenlijk niet meer met een schapenras aankomen die ook worden gehouden voor de vleeslammerenproductie. Onze heideschapen kunnen goed uit de voeten met het schralere voer. De Kempische Heideschapen kenmerken zich door rust en gelatenheid en zijn voor ons een ideaal ras mede doordat ze zich goed laten sturen door onze border collies. Daarnaast is het Kempische heideschaap het ras hier uit de regio en past hij perfect in de kringloop die wij in ons bedrijf toepassen.

Bij de aanleg van het zonnepark is er zoals gezegd al rekening mee gehouden dat er schapenbeweiding als beheermethode ging plaatsvinden. De zonnepanelen staan hoog genoeg en de bekabeling is netjes afgeschermd. Er is zelfs een voordeel voor de schapen, want met de warme lentes en zomers van de afgelopen jaren, bieden de panelen voldoende schaduw om de dag goed door te komen.

Een kudde schapen zorgt voor meerdere ecologische verbanden. Dit klinkt ingewikkeld maar is makkelijk uit te leggen: de schapen verplaatsen via hun vacht, hoeven en spijsvertering allerlei organismen van gebied naar gebied. Diverse soorten zaden en sporen, maar ook eitjes, insecten, slakken en spinnen vinden hierdoor nieuwe leefgebieden. Ook zullen de schapen bij een niet intensieve begrazing in het voorjaar, vooral de grassen weg eten en de kruiden grotendeels sparen. Dit bevordert sterk de hoeveelheid bloeiende planten in de zomer. Onze kuddes zijn hierdoor onderdeel van het ecologische systeem. Alles bij elkaar tasten de schapen de biodiversiteit dus niet aan, ze versterken deze juist.

Samen met Dirk hebben wij een video gemaakt over schapenbegrazing op zonnepark Hoogveld-Zuid.