De rol van batterijen in de energietransitie wordt steeds crucialer. Om Nederland te voorzien van betrouwbare, duurzame energie werken we aan innovatieve oplossingen zoals co-located batterijen bij zonne- en windparken. Deze batterijen slaan opgewekte zonne- en windenergie op, zodat deze beschikbaar is wanneer het minder waait of de zon niet schijnt. Door elektriciteitsopslag direct bij de bron te integreren, verhogen we niet alleen de leveringszekerheid, maar voorkomen we ook overbelasting van het elektriciteitsnet. Dit helpt netbeheerders en beleidsmakers om het elektriciteitssysteem betaalbaar en stabiel te houden.
De nieuwe factsheet “Batterijen bij wind- en zonneparken” biedt een uitgebreide kijk op de voordelen van co-located batterijen. De factsheet is ontwikkeld door het Regioteam Energietransitie, bestaande uit Holland Solar, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Energie-Nederland en NedZero – Branchevereniging voor windenergie.
De factsheet focust op diverse onderwerpen die gaan over batterijsystemen en energieopslag:
Afwegingskaders voor co-located batterijen
Vergunningstrajecten kunnen eenvoudiger lopen door energieopslag en opwekking te combineren onder één vergunning. Batterijsystemen gezamenlijk worden ingepast met een zonnepark, en kunnen ze gebruik maken van dezelfde netaansluiting.
De invloed van co-located batterijsystemen op het elektriciteitsnet
Bij pieken in de vraag of een dal in de opwek kunnen batterijen snel energie vrijgeven of opslaan en zo netcongestie voorkomen. Ook netbeheerders benadrukken daarom de flexibiliteit. Het is essentieel dat batterijen ‘netvriendelijk gedrag’ vertonen; daarom moeten batterijen meedoen aan congestiemanagement in samenwerking met de netbeheerder.
Technische aspecten van (co-located) batterijsystemen
Hoeveel ruimte een co-located batterij vraagt, hangt af van de energetische behoefte en de mogelijkheden voor ruimtelijke inpassing. Deze energetische en ruimtelijke kwaliteiten worden in de factsheet in een tabel weergegeven, aan de hand van recente praktijkvoorbeelden.
Batterijsystemen voldoen aan geluid- en veiligheidsnormen zoals gesteld in Nederland. Veiligheidsregio’s worden ook geïnformeerd over projecten met energieopslag in de omgeving.
Landschappelijke inpassing en participatie
Co-located batterijen kunnen flexibel ingepast worden in het landschap, bijvoorbeeld door het mee te nemen in het plangebied/de inpassing van een zonnepark, maar ook door rekening te houden met de aanrijdroute en zichtlijnen. De omgeving wordt betrokken bij de ontwikkeling van een zonnepark en batterijsysteem; vragen en input vanuit de omgeving over landschappelijke inpassing worden meegenomen. Lokaal eigendom speelt geen rol bij batterijsystemen.