De gemeente Zeewolde wil ervaring op doen met zonneparken op landbouwgrond in het bijzonder met verschillende formaten zonneparken. In eerste aanzet is 25 hectare landbouwgrond aangewezen voor de komst van zonneparken. Dat is circa 0,15 procent van de totale Zeewolder landbouwgrond. Gekozen is voor drie pilots (klein, middelgroot en groot). Het zonnepark-initiatief Bloesemlaan 5 is de winnaar in de categorie middelgroot.
Het zonnepark Bloesemlaan 5 beslaat ca. 7 hectare en heeft een vermogen van 8,5 MWp. Ter indicatie, dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 2.500 gemiddelde Nederlandse huishoudens. Het park wordt gerealiseerd op de grond van fruitteeltbedrijf Wijk Oord.
Appelen en peren
Op een perceel van 19 hectare verbouwt het fruitbedrijf 12 hectare peren en verbouwde ze 7 hectare appelen. Al een aantal jaren is het voor hen zeer moeilijk om een rendement te behalen op de verkoop van appelen. Daardoor kunnen zij voor hun oogst geen normale prijzen maken. Ook waren de appelbomen aan het einde van hun levensduur. De keuze voor de grondeigenaren was dus snel gemaakt: de appelgaarde zal plaats maken voor een zonnepark. Met dit plan is de continuïteit van hun fruitteeltbedrijf gewaarborgd. Meer weten over de keuze van de grondeigenaren Roy en Angenita? Lees dan dit interview met hen.
Inrichting van het zonnepark
Het zonnepark is aan twee zijden omringd door een strak geschoren coniferenwindhaag. Tussen de Bloesemlaan en het zonnepark staan perenbomen, waardoor het plangebied niet zichtbaar is vanaf de openbare weg. Parallel aan de vaart, de zuidelijke rand van het zonnepark, is een nieuwe windhaag aangeplant. Zodoende wordt het directe zicht op de panelen vermeden. Ook is aan de zuidkant van het gebied, langs het fietspad, een informatiebord en een picknicktafel geplaatst.
De ruimte onder de hoogspanningskabels en langs de randen van het zonnepark is zo ingericht, dat door middel van bloemenbeplanting en bijenhotels zoveel mogelijk wordt bijgedragen aan de natuur en biodiversiteit.
Naast oog voor de biodiversiteit, wordt onder een deel van de panelen ook shiitake gekweekt. Shiitake groeit goed in schaduwrijke en vochtige omstandigheden, dus is een automatisch sproeisysteem in de schaduw van de panelen een ideale situatie voor deze paddenstoel.
Inwoners participeren
TPSolar biedt verschillende manieren aan waarop inwoners van Zeewolde en bedrijven in de regio kunnen meeprofiteren van het zonnepark. Zo hebben we samengewerkt met lokale partijen en initiatieven die voorde bouw, het beheer en/of onderhoud van het zonnepark.
Direct omwonenden kunnen stroom afnemen van het zonnepark, waarbij TPSolar het eerste jaar voor zijn rekening neemt. Verder kunnen inwoners van Zeewolde financieel participeren en helpt TPSolar bij de oprichting van een gebiedsfonds ten behoeve van de versnelling van de lokale energietransitie.
Contact
Heeft u een vraag omtrent Zonnepark Bloesemlaan in Zeewolde?
Neem dan contact op met asset manager Barry Lamers
bloesemlaan@tpsolar.nl of 023 741 01 44