Logo

Zonnepark Vossenberg in Laarbeek wekt groene energie op

23 januari 2025

De bouw van Zonnepark Vossenberg in Laarbeek is afgerond. Eind december werd de elektrische aansluiting in bedrijf gesteld. Daardoor wekt het zonnepark nu officieel groene stroom op. Binnen vier maanden is de gehele bouw van het zonnepark voltooid. Hiermee is het zonnepark aan de Vossenberg het negende zonnepark van TPSolar. Extra bijzonder: bij dit zonnepark komt binnenkort ook het eerste energieopslagsysteem (EOS) van zusterbedrijf TPStorage.

Vlak voor de Kerst (2024) werd het zonnepark aangesloten op het elektriciteitsnet. Sindsdien wekt zonnepark Vossenberg duurzame energie op voor 2.700 Nederlandse huishoudens. Het zonnepark is 8 hectare groot, waarvan 2 hectare bestaat uit de landschappelijke inpassing en fruitboomgaard. De aanleg en aansluiting van het zonnepark is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de gemeente Laarbeek, in de provincie Noord-Brabant.

Zonnepark én een grote batterij

Het project aan de Vossenberg levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan de opwek van duurzame energie, maar op zeer korte termijn ook aan de opslag van diezelfde duurzame energie. Op het zonnepark zal namelijk nog een energieopslagsysteem (EOS) worden gerealiseerd. Op deze manier kan de energie, wanneer nodig, op worden geslagen. De batterij-installatie wordt ook ingezet om ruimte te creëren op het elektriciteitsnet.

Van plan tot realisatie

Begin 2021 koos de gemeente Laarbeek het zonnepark-initiatief van TPSolar uit als vijfde en laatste pilotproject. In 2022 heeft TPSolar de benodigde vergunning en de SDE++ subsidie toegekend gekregen. Vanaf dat moment zijn de voorbereidingen voor de bouw in gang gezet.

Het zonnepark voldoet aan de wensen van de gemeente op het gebied van landschappelijke inrichting, maatschappelijke meerwaarde en het stimuleren van de ecologie. In het ontwerp is er niet alleen nadrukkelijk rekening gehouden met de omgeving, maar ook met de dieren die er leven in het gebied. Door middel van (kilo)meters aan nieuwe keverbanken, hagen met noot- en besdragende soorten én bloemblokken hoopt TPSolar met het zonnepark een bijdrage te kunnen leveren aan het vergroten van het habitat van patrijzen, struweelvogels en dassen.

Daarnaast is het voor omwonenden mogelijk om op verschillende manieren financieel te participeren in het zonnepark. Zo zal er een gebiedsfonds worden opgericht en wordt het mogelijk om via een obligatieregeling te participeren in dit project. Ook is er tijdens de bouw samengewerkt met lokale en regionale bedrijven. Op deze manier draagt het zonnepark een steentje bij aan de lokale werkgelegenheid.