Een zonnepark aanleggen doen we graag samen. Veilig en verantwoord. Want als grondeigenaar, bedrijf of energiecoöperatie wilt u dat alles goed geregeld wordt. Bij het inrichten van het zonnepark houden we rekening met alle belangen; grondeigenaren, omwonenden en andere betrokkenen. Of het nu gaat om veiligheid, het creëren van draagvlak of het vergroten van de biodiversiteit.
Voor, tijdens én na de bouw van een zonneparken zijn wij het eerste aanspreekpunt. Dit zorgt voor snelle communicatie, vertrouwen en een sterke relatie met de grondeigenaren en de lokale bedrijven waarmee wij samenwerken. Onze constructiemanager Lennart van Daal vertelt meer over hoe hij de bouw begeleidt en hoe alles werkt in dit artikel.
Het bouwen van een ecologisch zonnepark
In deze fase krijgt het project letterlijk vorm; het ontwerp ontmoet de bouw. We ontwerpen en bouwen onze zonneparken zelf en gebruiken materialen van hoge kwaliteit en de nieuwste zonnepanelen, die de hoogste opbrengst per hectare opleveren.
Voordat we een zonnepark bouwen, is er al heel wat werk verricht.
- Ontwikkelen: We zoeken naar de beste locatie, onderzoeken hoe we het zonnepark op het stroomnet kunnen aansluiten, wat de optimale opstelling is en hoe het zonnepark past bij de omgeving. Ook leggen we de eerste (contract)afspraken vast.
- Financieren: We vragen de benodigde SDE++ subsidie aan voor het zonnepark. Vervolgens onderzoeken we de optimale verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen.
- Bouwvoorbereiding: De voorbereiding voor de bouw bestaat uit meerdere onderdelen; namelijk een zorgvuldige overgang van ontwikkel- naar bouwteam, maar ook het inkopen van alle componenten voor het zonnepark. Constructiemanager Lennart neemt de communicatie over, maar uiteraard blijft het ontwikkelteam ook betrokken. Zo houden we korte lijnen en zorgen we voor het nakomen van alle afspraken.
- Bouwen: Na een grondige voorbereiding start de bouw van het zonnepark. De bouw start in augustus of september. Waarom starten in deze maanden? Zo storen we het broedseizoen van de vogels en zoogdieren niet. De bouwperiode duurt gemiddeld 4 maanden, maar afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit uitlopen tot 6 maanden.
- Duurzame energie opwekken: Een zonnepark heeft een exploitatieperiode van minimaal 25 jaar, maar de technische onderdelen gaan zeker 35 jaar mee. Aan het einde van hun levensduur worden ze ontmanteld, zodat alle materialen opnieuw gebruikt of gerecycled worden.
Ervaring van grondeigenaren
Ben je benieuwd naar wat huidige grondeigenaren vinden van een zonnepark op hun grond? Wil je weten hoe zij de samenwerking met TPSolar ervaren? Lees dan dit artikel.
Meer weten over de bouw van een zonnepark?
Neem dan contact op met info@tpsolar.nl of via 023 741 01 44. Ook kan je het contactformulier invullen als je geïnteresseerd bent in een zonnepark op jouw grond.
Meer weten over zonneparken van TPSolar? Via deze link kom je op een overzicht van onze gerealiseerde projecten.