Gemeente Eersel heeft een vergunning afgegeven voor Zonnepark Landsardseweg en een bijbehorend energieopslagsysteem. Aan de vergunning is een participatie- en beoordelingstraject van bijna 2 jaar vooraf gegaan.
Zonnepark Landsardseweg is een project waarin natuurontwikkeling, lokaal eigendom en duurzame energie samenkomen. Het zonnepark beslaat ongeveer 26 hectare en zal een vermogen hebben van 31 MW. Dit is groene stroom voor 9.200 Nederlandse huishoudens!
Op het terrein van het zonnepark komt ook een batterijsysteem dat gekoppeld wordt aan dezelfde kabel die ook het zonnepark aan het elektriciteitsnetwerk verbindt. Deze zorgt voor meer ruimte op het elektriciteitsnet en helpt daarmee de netbeheerder.
Samen op weg naar een duurzaam Eersel
De gemeente Eersel wil in 2050 energieneutraal zijn. Om de tussentijdse ambities van 2030 te halen, moet de gemeente naast energiebesparing en zonnepanelen op daken ook een stukje vervullen met behulp van zonneparken. De gemeenteraad heeft in 2021 besloten om het bouwen van zonneparken te beperken tot één gebied, namelijk Wintelre-Noord. In dit zoekgebied heeft TPSolar samen met drie families een plan gemaakt voor Zonnepark Landsardseweg. De gemeente heeft ook een perceel beschikbaar gesteld.
“Het ontwikkelen van een zonnepark duurt altijd een aantal jaren”, aldus Stephan Roijers, projectontwikkelaar TPSolar. “Het resultaat is een mooi project waar wij als initiatiefnemer trots op zijn. Omwonenden hebben vanaf het begin mee kunnen praten en denken over het project. Toch bleef de begrijpelijke zorg over eventuele extra hinder in de omgeving, er is namelijk in het gebied ook al een vliegveld, een kazerne en een recreatieterrein aanwezig. Met verschillende onderzoeken en vergelijkbare projecten, hebben we deze zorg geprobeerd weg te nemen. Ook hebben wij om deze reden extra maatregelen genomen om het zonnepark goed in te passen.”
Natuurontwikkeling
Op het zonnepark wordt de inrichting met name afgestemd op akkervogels, zoals patrijzen. Houtsingels, struweelhagen, kruidenrijk grasland, bloemblokken en een keverbank zullen de biodiversiteit in het gebied stimuleren. Zo draagt dit zonnepark niet alleen bij aan de energiedoelstellingen, maar ook aan de natuurontwikkeling in de gemeente.
Inwoners kunnen mee profiteren!
Energiecoöperatie KempenStroom is mede-initiatiefnemer van het zonnepark en beoogt ook mede-eigenaar te worden. Voor KempenStroom is 50% lokale participatie bij grootschalige duurzame energieprojecten erg belangrijk. Via KempenStroomDelen kunnen mensen investeren in het zonnepark en meedelen in de opbrengsten. Daarnaast komt er vanuit de (zon)opbrengst van het zonnepark een jaarlijkse storting in een omgevingsfonds, bedoeld om lokale initiatieven te ondersteunen. Het is de bedoeling dat omwonenden gaan bepalen waar dit geld aan wordt besteed, onder toezicht van de gemeente. Als het zonnepark in aanbouw is, kunnen omwonenden bovendien een tegemoetkoming krijgen in de kosten van zonnepanelen op het dak van hun eigen woning.