Logo

Succesvolle Open Energiedag én opening van onze zonneparken in Beuningen

Afgelopen zaterdag hebben wij met ons zonnepark Ficarystraat mee gedaan aan de landelijke Open Energiedag. Het park opende op deze dag haar deuren voor omwonenden, inwoners van de gemeente Beuningen, betrokkenen en overige geïnteresseerden. We hebben het zonnepark op deze dag ook officieel geopend. De dag was een succes! Niet alleen dankzij het mooie weer, maar ook door de circa 100 personen van zowel jong als oud die aanwezig waren. Het hele team van TPSolar was ook aanwezig om meerdere rondleidingen te geven over het zonnepark. Zowel over de techniek als over hoe er op het zonnepark naast energieopwekking ook een bijdrage wordt geleverd aan de natuur en biodiversiteit.

Eén van de gerealiseerde zonneparken in Beuningen

Zonnepark Ficarystraat is één van de vier zonneparken die het afgelopen jaar gebouwd zijn in Beuningen. De gemeente Beuningen wil in 2040 energieneutraal zijn. Dit betekent dat er in de gemeente dan net zo veel energie wordt opgewekt als verbruikt. In 2019 besloot zij daarom dat er in het Beuningse Kommengebied ruimte was voor 40 hectare aan zonneparken. In een selectieleidraad zijn door de gemeente vervolgens regels uitgeschreven waar deze zonneparken aan moesten voldoen. Zo waren er richtlijnen wat betreft de landschappelijke inpassing en maatschappelijke meerwaarde. In 2020 werd een tender opengesteld, waar uiteindelijk de 4 beste plannen zijn uitgekozen. Naast Zonnepark Ficarystraat werd ook Zonnepark Schoenaker van TPSolar uitgekozen.

Officiële opening

Het zonnepark werd officieel geopend met een toespraak van René Hendriks (directeur TPSolar) en Pascal Cobussen (wethouder Duurzaamheid van gemeente Beuningen). Zij haalden symbolisch de hendel over van een middenspanningsschakelaar.

René Hendriks lichtte toe hoe de route is verlopen vanaf ontwikkeling tot aan realisatie. Ook zette hij de lokale en regionale bedrijven die geholpen hebben tijdens de bouw in het zonnetje. Wethouder Pascal Cobussen legde uit hoe dit zonnepark de gemeente helpt in haar duurzaamheidsdoelstellingen. “Ook dit soort projecten zijn nodig voor onafhankelijke en betaalbare energie.”

Afsluitend kreeg Hans Romijnders, de voorzitter van energiecoöperatie EnergieVoorVier, het podium. Hij vertelde over het nog op te richten gebiedsfonds en hoe omwonenden kunnen meeprofiteren van de zonneparken en (toekomstige) windmolens in de regio.

Zonnepark Ficarystraat

23.000 zonnepanelen op een gebied van 10 hectare. Zonnepark Ficarystraat wekt genoeg op om bijna 4.000 huishoudens van groene stroom te voorzien! Voor het zonnepark zijn de patrijs en andere akkervogels als uitgangspunt voor de landschappelijke inpassing genomen. Er komen daarom meerdere patrijzenhagen. Ook komen er kruidenrijke ruigtes, keverbanken en bijenhotels, en grazen er Kempische Heideschapen om de biodiversiteit in het gebied te vergroten.

De twee zonneparken van TPSolar hebben nog iets bijzonders: ze zijn aan elkaar gekoppeld en hebben een gezamenlijke aansluiting op het energienetwerk van Liander. Ook kunnen de toekomstige windmolens in de gemeente Beuningen hierop aangesloten worden; zo maken we op de meest efficiënte manier gebruik van het net!

Open Energiedag

De Open Energiedag is onderdeel van de campagne ‘Daar krijg je energie van’. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) startte de campagne samen met zes (branche-)organisaties: NedZero – Branchevereniging voor windenergie, Holland Solar, Energie Samen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. Ongeveer 5000 bezoekers namen tijdens de vierde Open Energiedag een kijkje bij bijna 70 duurzame energieprojecten, verspreid door het land.

“Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, blikt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), terug op deze dag. “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg naar meer grip op de energierekening, een innovatieve economie en meer energie van eigen bodem.”

Wij hebben ook lokale partijen betrokken bij het organiseren van deze Open Energiedag. Zo stond er de gehele dag een koffiekar uit Beuningen, werden zonnige cupcakes verzorgd door Fleur uit Ewijk, en de feestverhuur geregeld met Horn uit Beuningen. De eerste dertig bezoekers kregen een goodiebag met duurzame streekproducten. Samen met alle aanwezigen werd het een groot succes!

Benieuwd naar de aftermovie van de Open Energiedag? Deze kan je hier bekijken!